Rani znakovi trudnoće i dijagnostika

Objavio/la prof. dr. Mahira Jahić, u kategoriji: Opšta ginekologija, Savjeti, Trudnoća
Rani znakovi trudnoće i dijagnostika

Rani znakovi trudnoće nisu uvijek lako prepoznatljivi, a i svaka žena, pa i svaka trudnoća specifična je na svoj način, tako da se međusobna iskustva i prezentacije simptoma razlikuju. Postoje određeni simptomi koji bi mogli upućivati na zaključak da se radi o trudnoći.

Rani znakovi i simptomi trudnoće često su nalik onome što se dešava prije i tijekom mjesečnice, stoga simptome nije lako prepoznati.

Glavni rani znakovi trudnoće su sljedeći:

Oskudno krvarenje (spotting) i grčevi kao rani znak trudnoće. Takvo krvarenje se još naziva implantacijsko krvarenje te se može pojaviti 6-12 dana nakon oplodnje. Grčevi nalikuju menstruacijskim grčevima pa žene često takvo krvarenje zamjene za početak redovne menstruacije. Ali to krvarenje i grčevi su slabijeg karaktera.

Bijeli mliječni iscjedak iz rodnice koji je posljedica epitelizacije stijenke rodnice je također pojačan i rani je znak trudnoće. Taj iscjedak bez mirisa koji se nastavlja kroz trudnoću je bezopasan i ne zahtijeva liječenje.

Promjene u dojkama su još jedan znak rane trudnoće. Nakon oplodnje naglo raste količina ženskih hormona te upravo zbog tih hormonskih promjena dojke mogu postati tvrde, punije, nabreknute, a mogu biti osjetljive i na dodir. Područje oko bradavica, koje se naziva areola, može potamnjeti te često bude i vidljiv venski splet kroz kožu dojke.

Mučnine (jutarnje) sa ili bez povraćanja. Jutarnje mučnine su poznati rani znak trudnoće; ipak, nema svaka žena mučnine. “Jutarnje” mučnine mogu se pojaviti u svako doba dana ili noći, ponekad se javljaju najranije tri tjedna nakon začeća. Tačan uzrok mučnina nije poznat iako hormoni trudnoće igraju veliku ulogu. Trudnicama mogu smetati i različiti mirisi, koji im prije nisu smetali i sada izazvati povraćanje. Moguće je da mučnina, želja za određenom hranom i odbojnost prema nekoj hrani mogu potrajati kroz čitavu trudnoću. Većini se trudnica ovi simptomi smanjuju nakon 13. sedmice trudnoće.

Umor i pospanost. Normalno je na početku trudnoće osjećati se vrlo umornom, već nakon sedmicu dana od začeća. Najčešće je umor povezan s visokom razinom hormona progesterona, iako postoje i drugi uzroci umora kao niske razine šećera u krvi, nizak krvni tlak te nagli porast proizvodnje krvi.

Izostanak menstruacije. Najprimjetniji rani znak trudnoće. Ali sve izostale ili odgođene menstruacije nisu uzrokovane trudnoćom. Osim trudnoće postoje i drugi uzroci koji izazivaju izostanak menstruacije. Varijacija tjelesne težine, hormonalni disbalans, umor ili stres te različite infekcije i uzimanje lijekova mogu izazvati kašnjenje menstruacije.

Ginekološki pregled neizbježan je u dijagnostici, kao i u daljnjem praćenju trudnoće. Ljekar, ginekolog, manualnim pregledom može uočiti omekšani vrat maternice i nepravilno smekšanu, povećanu maternicu. Cerviks obično postaje plavkasto–ljubičast, vjerojatno zbog povećane opskrbe maternice krvlju. Slijedi ultrazvučni pregled. Obično već s 4 do 5 sedmica trudnoće, što zapravo znači već dva do četiri dana poslije izostanka menstruacije, transvaginalnim ultrazvukom možemo vidjeti prisutnost gestacijske vreće u maternici. Normalna gestacijska vrećica smještena je asimetrično unutar maternice. Srčanu akciju fetusa moguće je zabilježiti ultrazvukom već s 5 do 6 sedmica. Ponekad se može dogoditi da je ultrazvučna slika nedovoljno jasna i tada se može odrediti količina humanog korionskog gonadotropina u krvi majke kako bi se uklonile moguće dileme.

Pročitajte također o značaju folne kiseline i RH faktora u trudnoći.

© 2024 Ginekološki centar Dr. Mahira Jahić
Dizajn i programiranje: Jellymetrics d.o.o. Tuzla