HPV infekcija – šta bi svaka žena trebala znati

Objavio/la prof. dr. Mahira Jahić, u kategoriji: Opšta ginekologija, Savjeti
HPV infekcija – šta bi svaka žena trebala znati

Što je HPV i kako se prenosi?

HPV infekcija je spolno prenosiva bolest koju izaziva humani papilomavirus (HPV). Radi se o velikoj grupi virusa od kojih 40 uzrokuje infekcije genitalnog područja. Razlikujemo nisko rizične tipove HPV virusa (tipovi 6, 11, 42, 43, 44) i visoko rizični tipovi (tipovi 16, 18, 31, 35, 37, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 68, 69). Nisko rizični tipovi uzrokuju spolne bradavice ili kondilome vanjskog spolovila, vagine i perianalnog područja. Visoko rizični tipovi mogu dovesti do razvoja karcinoma grlića maternice, spolnih usana i vagine.

Genitalni tipovi HPV virusa se prenose intimnim kontaktom s inficiranom kožom, sluznicom i tjelesnim tekućinama. Tokom spolnog odnosa, na koži i sluznici intimnog područja stvaraju se sitna oštećenja koja nisu vidljiva a predstavljaju vrata ulaska virusu. HPV virus se također može prenijeti u nehigijenski održavanim toaletima kao i korištenjem tuđeg peškira ili intimnog rublja. Rizični faktori za nastanak HPV infekcije kod žena su stres, korištenje alkohola kao i loša ishrana koja slabi imunološki odgovor organizma. Da će se neka promjena razviti zavisi o imunološkom statusu inficirane žene. Promjene vezane uz HPV infekciju nikako nisu dokaz promiskuitetnosti kako se ponekad tumači. Važno je znati da žene koje puše cigarete imaju dvostruko veći rizik za razvoj HPV infekcije od onih koje ne puše.

HPV infekcija kod žena – Simptomi

HPV kod žena se manifestira pojavom spolnih bradavica ili kondiloma kao i pojavom skvamoznih intraepitelnih promjena grlića maternice, vagine i vulve (CIN, VaIN, VIN, ASCUS, ASC-H, AGC promjene). Kontaktno krvarenje nakon spolnog odnosa je simptom koji se nikako ne smije zanemariti i zahtijeva hitan ginekološki pregled.

HPV infekcija kod žena – Dijagnoza

PAPA test je najjednostavnija, najbezbolnija i najjeftinija dijagnostička metoda za otkrivanje promjena na grliću maternice uzrokovanih HPV virusom. PAPA testom se ne može postaviti sigurna dijagnoza HPV-a, već se treba uraditi HPV tipizacija, poseban test za otkrivanje tipa virusa koji uzrokuje promjenu.

Kolposkopija je medicinski postupak kojim se pomoću posebno dizajniranog mikroskopa (kolposkopa) pod velikim povećanjem pregleda grlić maternice, vagina i vulva. Ovaj pregled je bezbolan i traje 15 do 20 minuta.

PAPA test otkriva promjene na ćelijama grlića maternice koje mogu biti povezane s HPV infekcijom.  Dijagnostička metoda kojom se utvrđuje prisutnost DNK određenog tipa HPV virusa na ćelijama grlića maternice je HPV tipizacija (HPV testiranje). Uzorak za taj test uzima se isto kao i uzorak za PAPA test. PAPA test je zlatni standard za otkrivanje promjena na grliću maternice povezanih sa HPV virusom. Preventivni ginekološki pregledi i PAPA test su veoma važni za očuvanje ženinog zdravlja.

 

© 2024 Ginekološki centar Dr. Mahira Jahić
Dizajn i programiranje: Jellymetrics d.o.o. Tuzla