Zašto je važan PAPA test za zdravlje žene?

Objavio/la prof. dr. Mahira Jahić, u kategoriji: Opšta ginekologija, Savjeti
Zašto je važan PAPA test za zdravlje žene?

PAPA pregled je bezbolna metoda uzimanja ćelija sa površine grlića materice i mikroskopski pregled ćelija u cilju otkrivanja karcinoma grlića materice kao i promjena na grliću koje mu mogu predhoditi, HPV infekcije i drugih infekcija.

Uzimanje PAPA testa je vrlo jednostavno, brzo i bezbolno, a idealno vrijeme je od desetog do šesnaestog dana menstrualnog ciklusa, jer je tada uzorak najbolji za citološku analizu, ali se može uzeti bilo kojeg drugog dana, samo je važno da nema menstrualnog krvarenja.

PAPA nalaz treba da urade sve žene starosti od 20 do 65 godina 1x godišnje.

Preporučuje se da prije uzimanja PAPA testa žena nema odnos bar 3 dana i ne koristi vaginalne tablete ili kreme par dana prije.

Rezultati PAPA testa mogu pokazati da li žena ima zdrav grlić ili je potrebno liječenje. Prilikom ginekološkog pregleda golim okom se ne vide promjene koje mogu postojati na grliću. One se vide pregledom pod kolposkopom ili uzimanjem brisa sa grlića i gledanjem pod mikroskopom (PAPA test). Na takav način mogu se otkriti promjene koje su skrivene (CIN I, CIN II, CIN III) a predstavljaju polaznu osnovu za nastanak ozbiljne bolesti. Liječenjem ovih promjena sprječava se nastanak Karcinoma grlića materice. Ove promjene nemaju simptome koji će vas upozoriti da nešto nije uredu. Jedino što možete uraditi je da redovno odlazite na kontrolne ginekološke preglede i PAPA test i tako zaštitite sebe od ove opake bolesti.

© 2024 Ginekološki centar Dr. Mahira Jahić
Dizajn i programiranje: Jellymetrics d.o.o. Tuzla