Papa test

Pregled koji je obavezan za sve žene, barem jednom godišnje.

#

Papa pregled je bezbolna metoda uzimanja ćelija sa površine grlića materice i mikroskopski pregled ćelija u cilju otkrivanja karcinoma grlića materice kao i prekanceroznih promjena na grliću, HPV infekcije i drugih infekcija.

Bris se uzima drvenom špatulom i četkicom sa površine grlića i iz cervikalnog kanala. Kada se uzme bris nanese se na predmetno stakalce koje se stavlja u 96% alcohol koji služi kao sredstvo za fiksiranje, potom se boji po metodi Papanikolau i nakon toga citolog gleda preparat pod mikroskopom i postavlja dijagnozu.

Idealno vrijeme je od desetog do šesnaestog dana menstrualnog ciklusa, jer je tada uzorak najbolji za citološku analizu. Preporučuje se da prije uzimanja PAPA testa žena nema odnos bar 3 dana i ne koristi vaginalne tablete ili kreme sedam dana prije.

PAPA test trebaju obavezno uraditi jednom u godini sve žene koje su stupile u seksualne odnose (od 20 do 65 godina starosti), ukoliko je nalaz uredan.

Ako nalaz PA-PA nije uredan potrebno je intenzivno liječenje i kontrola u preporučenom periodu. Naravno uz PAPA test koji nije uredan obavezno se radi kolposkopski pregled da bi se našlo tačno mjesto promjene na grliću koju treba liječiti.

#
© 2023 Ginekološki centar Dr. Mahira Jahić
Dizajn i programiranje: Jellymetrics d.o.o. Tuzla