Smeđi iscjedak – normalna pojava, kontracepcija, znak rane trudnoće, polipi ili policistični jajnici?

Objavio/la prof. dr. Mahira Jahić, u kategoriji: Opšta ginekologija
Smeđi iscjedak – normalna pojava, kontracepcija, znak rane trudnoće, polipi ili policistični jajnici?

Vaginalni iscjedak je normalna i zdrava pojava. Tijelo se na taj način čisti i štiti od nastanka infekcija. Smeđi iscjedak je dio normalnog ciklusa menstruacije. Djelovanje hormona estrogena i progesterona u velikoj je mjeri odgovorna za ženske tjelesne promjene tokom različitih faza menstrualnog ciklusa. Upravo radi toga, vaginalni iscjedak može varirati u boji i količini, ovisno od faze ciklusa. Tokom ovulacije može se pojaviti pojačani vaginalni iscjedak, a on je karakterističan i za trudnoću.

Smeđi iscjedak prije menstruacije?

Ako se smeđi iscjedak pojavi prije menstruacije, to može biti krv koja već duže vremena stoji na vaginalnom otvoru prije nego izađe, te se za to vrijeme duže miješa sa kisikom. Ovo je proces oksidacije, hemijski proces koji krv crvene boje pretvara u smeđu boju.

Na putu izlaska iz vagine, ova smeđa krv se miješa sa cervikalnom sluzi i vaginalnim tekućinama i ćelijama.

Tokom menstruacije kada krv pođe izlaziti brže, dobiti će crvenkastu nijansu jer nema vremena za miješanje s kisikom.

Na isti način se smeđi iscjedak stvori i nakon mjesečnice. Zapravo ostaci krvi se duže zadržavaju te oksidacijom dobivaju smeđu boju.

Oralna kontracepcija

Smeđi isjedak može se javiti nakon upotrebe oralne kontracepcije. Jedan od razloga bi mogao biti prilagođavanje organizma nakon početka upotrebe oralne kontracepcije. Ovo se može desiti i nakon što se prestane koristiti oralna kontracepcija koja onemogućava proces ovulacije.

Znak rane trudnoće

U nekim slučajevima smeđi iscjedak može biti i znak rane trudnoće. U menstrualnom ciklusu sluznica maternice zadebljava i priprema se za eventualnu trudnoću. Ako do trudnoće ne dođe u tijelu se dešavaju promjene na hormonskom nivou. Zadebljali sloj endometrija se ljušti što dovodi do krvarenja – menstruacije.

Ako se pojavi smeđi iscjedak i ne dobijete menstruaciju, a imate pretpostavke da biste mogli biti u drugom stanju, najbolje je da posjetite svog ginekologa.

Ovo je slučaj koji se zove i implantacijsko krvarenje koje se može pojaviti nakon jedne ili dvije sedmice nakon oplodnje, kada se oplođeno jajašce ugnježđuje u sluznicu maternice.

Polipi

Cervikalni polipi su najčešće benigne izrasline na vratu maternice, a polipi unutar maternice su polipi endometrijuma, koji su u većini slučajeva benigne izrasline. Bez obzira što se najčešće radi o benignim promjenama savjetuje se njihovo odstranjivanje i patohistološka analiza jer u malom broju slučajeva mogu biti i ozbiljne promjene. Cervikalni polipi i polipi maternice mogu biti uzrok laganog krvarenja.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) također može biti uzrok krvarenja između ciklusa.

Kada se javiti ginekologu na pregled?

Ako je smeđi iscjedak uvijek prisutan prije ili poslije (ili i prije i poslije) menstruacije, a skoro ste bili na ginekološkom pregledu vjerovatno je sve uredu, ali radi dodatne sigurnosti najbolje je da se javite svom ginekologu.

Ali, ako je smeđi iscjedak nešto novo za vas, naročito ako ga primjetite između redovnih menstruacija, bilo bi dobro da obavijestite svog ginekologa i naručite se na pregled kako bi otklonili zabrinutost.

© 2024 Ginekološki centar Dr. Mahira Jahić
Dizajn i programiranje: Jellymetrics d.o.o. Tuzla