Kako se pripremiti za ginekološki pregled?

Objavio/la prof. dr. Mahira Jahić, u kategoriji: Novosti
Kako se pripremiti za ginekološki pregled?

Ginekološki pregled je izrazito važan faktor u brizi o ženskom zdravlju te je stoga od velike važnosti stvoriti naviku redovnih odlazaka odabranom ginekologu s kojim imate razvijen odnos baziran na obostranom povjerenju.

Ginekološki pregled razlikuje se ovisno o životnoj dobi. Razlike postoje u pregledu djevojaka koje još nisu spolno aktivne, onih reproduktivne dobi, trudnica, te starijih ili pak operiranih žena. Žene kojima su operativnim putem odstranjeni maternica i jajnici, također moraju redovno obavljati ginekološke preglede.

Na prvi ginekološki pregled bi trebalo otići ako planirate ili ste postali seksualno aktivni, u slučaju da planirate porodicu ili jednostavno želite savjet o kontracepciji.

Kako bi se izbjegla neugodna iskustva, korisno je pripremiti se za pregled i informisati o samom toku ginekološkog pregleda.

Prilikom prvog dolaska ginekologu, a prije samog ginekološkog pregleda, obavit ćete razgovor. Ginekolog će vam uzeti anamnezu te posebno obratiti pažnju na aktualne smetnje i probleme. Potrebno je na pregled donijeti svu medicinsku dokumentaciju, koju imate kod kuće, a koja je vezana za vaše dotadašnje preglede, operacije, zahvate, porode i slično.

Prije ginekološkog pregleda, kod kuće, operite se vodom ili blagim sapunom. Važno je da ne ispirete unutrašnjost rodnice i ne koristite agresivna sredstva jer bi to moglo utjecati na uzimanje briseva i PAPA testa. Intimno područje nije potrebno brijati – ginekologu to nije bitno! Napravite kako je vama najugodnije.

Budući da ćete se morati skinuti u kabini za presvlačenje, te tako doći do ginekološkog stola, dobro je sa sobom ponijeti suknju ili dužu tuniku, a ponekad dobro dođu i male čarapice da niste bosi. Također, 24-sata prije dolaska na pregled trebalo bi izbjegavati spolni odnos.

Ako možete planirati, pregled je najbolje obaviti u prvom dijelu menstrualnog ciklusa. Možete kod kuće zapisati pitanja koja želite postaviti ginekologu, jer se često događa da zaboravite pitati vama važna pitanja od uzbuđenja ili straha.

Prvi pregled svaka trudnica bi trebala učiniti između 6. i 12. tjedna trudnoće, kada se utrvrđuje trudnoća i njezino tačno trajanje.Prilikom dolaska u ginekološku ordinaciju, prije svakog pregleda, mjeri se krvni tlak trudnice, pregleda urin sa test trakicom i mjeri težina trudnice.

Ginekološki pregled u starijoj dobi obavlja se na isti način kao i kod žena reproduktivne dobi, s naglaskom na pregledu vanjskog spolovila i rodnice.

Ginekološki pregled, PAPA test i ultrazvučni pregled potrebno je obavljati jednom godišnje kod žena reproduktivne dobi.

© 2024 Ginekološki centar Dr. Mahira Jahić
Dizajn i programiranje: Jellymetrics d.o.o. Tuzla