Polipi – simptomi, dijagnoza i liječenje

Objavio/la prof. dr. Mahira Jahić, u kategoriji: Novosti
Polipi – simptomi, dijagnoza i liječenje

Polipi su mjesta na sluznici koja previše narastu, izbočuju se u šupljinu maternice pričvršćeni malom peteljkom za sluznicu. Uglavnom su malih dimenzija, a vrlo rijetko mogu narasti do veličine narandže. Na sreću, polipi se iznimno rijetko pretvaraju u karcinome, a rizik se blago povećava kod žena starijih od 50 godina.

Razlikujemo dvije osnovne vrste polipa maternice ovisno o njihovoj lokalizaciji: endometralni polip i cervikalni polip.

Endometralni polipi posjeduju estrogenske i progesteronske receptore. Stanje hiperestrogenizma ili povećana koncentracija estrogena u organizmu žena potiče njihov rast, dok progesteron i progesteronski preparati imaju antiproliferativni učinak (sprječavaju nastanak i rast polipa).

Simptomi

U 10-15% asimptomatskih žena polipi se nađu slučajno prilikom ginekološkog pregleda ili u sklopu obrade neplodnosti, dok kod 20-30% simptomatskih žena polipi su uzrok abnormalnog krvarenja iz maternice. Najčešći simptomi koji se javljaju su:

  • abnormalno krvarenje iz maternice u obliku obilnih i produženih menstruacija  (kod 64%-88% žena)
  • krvarenje između mjesečnica ili točkasto krvarenje nakon spolnog odnosa
  • postmenstrualno krvarenje u obliku smećkastog iscjetka nakon menstruacije
  • vaginalno krvarenje u postmenopauzi
  • mogu utjecati na plodnost (učestalost polipa se kreće od 11-45% u populaciji infertilnih žena).

Dijagnostika

Prvi korak u dijagnostici endometrijskih polipa je transvaginalni ultrazvučni pregled koji uključuje pogled u unutrašnjost maternice. Senzitivnost i specifičnost ove metode u otkivanju polipa je oko 90%. Dijagnoza polipa može se postaviti i na osnovu dijagnostičke histeroskopije. Cervikalni polip dijagnosticira se najčešće tokom rutinskog ginekološkog pregleda.

Liječenje

Endometralni polipi koji su maleni, i to manji od 1cm mogu se često spontano povući ili se izljušte izravno tokom menstruacije. Više od 95% polipa endometrija je benigne prirode. Danas se najčešće izvodi histeroskopska ablacija polipa ili se može učiniti kiretaža. Odstranjeni polip se šalje na patohistološku analizu, kako bi se utvrdila histološka priroda samog polipa i otklonila mogućnost da se radi o zloćudnoj tvorbi.

Liječenje cervikalnog polipa provodi se ambulantno, radi se polipektomija, a polip se obavezno šalje na patohistološku analizu. Maligna transformacija polipa je veoma rijetka, iznosi 0,1%. Češća je u žena u perimenopauzi i u menopauzi.

Ukoliko minimum jednom godišnje dolazite na redovne kontrolne ginekološke preglede, dajete mogućnost vašem ljekaru da u pravom ritmu prati vaše zdravlje i da vam daje pravovremene dijagnoze i terapije.

© 2024 Ginekološki centar Dr. Mahira Jahić
Dizajn i programiranje: Jellymetrics d.o.o. Tuzla