Izostanak menstruacije – Amenoreja

Objavio/la prof. dr. Mahira Jahić, u kategoriji: Opšta ginekologija, Savjeti, Trudnoća
Izostanak menstruacije – Amenoreja

Izostanak menstruacije naziva se amenoreja, a nastaje kada nivo ženskih spolnih hormona nije dovoljno visok da stimulira menstruaciju. Brojni su uzroci nastanka amenoreje, od zdravstvenih poremećaja, uzimanja određenih lijekova, pretjeranog vježbanja, do neadekvatne prehrane.

Kod žene koja je imala redovne ili neredovne menstruacije, amenorejom smatramo izostanak menstruacije u trajanju od 6 mjeseci. U djevojčice koja još nije dobila menstruaciju, amenorejom smatramo nepojavljivanje prve menstruacije (menarche) do 14. godine, ako nema razvijenih sekundarnih spolnih osobina (dlačice pod pazuhom i na spolovilu, rast dojki), ili do 16. godine, ako su sekundarne spolne osobine razvijene.

Ukoliko mladoj  spolno aktivnoj ženi  ”kasni menstruacija” može se raditi o više stvari ali ove dvije su najčešće – ili se radi o trudnoći (što je prvo na što treba posumnjati) ili se radi o poremećaju u radu jajnika (izostaloj ovulaciji). Izostanak menstruacije žene proživljavaju sa različitim emocijama – on za neke znači ogromnu radost zbog željene trudnoće i majčinstva  ali na žalost mnogo je i žena za koje on znači veliku zabrinutost i brigu zbog neželjene trudnoće. Kakva god bila očekivanja i želje,  zajedničko je da je potrebno dati što raniju, tačnu i pouzdanu dijagnozu.

Amenoreja se obično dijeli na anovulacijsku i ovulacijsku. Svaki oblik ima brojne uzroke, ali sveukupno su najčešći uzroci amenoreje:

  • Trudnoća
  • Konstitucijsko kašnjenje puberteta
  • Funkcionalna hipotalamička anovulacija (npr. zbog pretjerane tjelovježbe, poremećaja prehrane ili stresa)
  • Uzimanje ili zloupotreba lijekova (npr. oralnih kontraceptiva, depo-progesterona, antidepresiva ili antipsihotika koji podižu prolaktin)
  • Dojenje
  • Sindrom policističnih jajnika
  • Hipotalamička i hipofizna disfunkcija

Dijagnostika i liječenje amenoreje

U dijagnostici amenoreje potrebno je napraviti detaljni ginekološki i ultrazvučni pregled s hormonskim analizama: bazalni hormonski status uz funkcionalne testove. Vrlo često je temeljnu dijagnostiku potrebno dopuniti s histeroskopijom i laparoskopijom, te kariotipizacijom (hromosomskom analizom). Kod sekundarnih amenoreja potrebno je svakako pokušati dijagnostikovati i odstraniti uzrok poremećaja. Liječenje zavisi od uzroka izostanka menstruacije.

 

© 2024 Ginekološki centar Dr. Mahira Jahić
Dizajn i programiranje: Jellymetrics d.o.o. Tuzla