Stidne vaši

Objavio/la prof. dr. Mahira Jahić, u kategoriji: Opšta ginekologija, Savjeti
Stidne vaši

Stidna vašljivost je oboljenje koje se rjeđe javlja ali još uvjek nije iskorijenjeno. ,,Stidne uši” je bolest uzrokovana parazitom koji napada ljudske pubične dlake. Osim genitalnog područja, može zahvatiti i ostala područja prekrivena dlakom. Smatra se da je ovom bolešću pogođeno oko 2% svjetske populacije. Stidna uš je mali insekt dugačka je između 1 i 3 mm. Uš se hrani  isključivo krvi. Ljudi su jedini poznati domaćini ovog parazita. Odrasli su češće pogođeni od djece.

Prijenos pedikuloze

Najčešći put prijenosa je spolni put, odnosno kontakt s intimnim područjem zaražene osobe. Rjeđe se može se prenijeti putem ručnika, odjeće i posteljine. Kao i kod ostalih spolno prenosivih bolesti, uš može preživjeti vrlo kratko vrijeme izvan ljudskog tijela (1 do 2 dana). Uš svoja jaja postavlja najčešće u području grubih dlaka genitalne i perianalne regije ljudskog tijela. Ženka odlaže jaja triput dnevno. Izliježu se nakon 6 do 8 dana, a do stadija odrasle uši potrebno je i do 25 dana. Hrane se isključivo krvi, 4 do 5 puta dnevno. Životni vijek im je oko 30 dana.

Simptomi pedikuloze

Glavni simptom pubične pedikuloze je svrbež u području pubičnih dlaka, koji nastaje kao posljedica preosjetljivosti na slinu uzročnika. Postaje intenzivniji tokom dva ili više nedjelja od infekcije i češće se javlja noću.

Dijagnoza pedikuloze

Dijagnoza se postavlja pažljivim pregledom dlaka pubičnog područja i traganjem za gnjidama, nimfom ili odraslom uši. Zahvaćene dlake mogu se odstraniti škarama i pregledati detaljno pod svjetlosnim mikroskopom. Preporučuje se pregledati i sve ukućane zaražene osobe zbog mogućeg prijenosa putem ručnika ili drugih zajedničkih predmeta. Zaražena osoba  bi se trebala testirati i na ostale spolno prenosive bolesti.

Liječenje pedikuloze

Liječenje je lokalno, primjenjuju se preparati permetrina ili šamponi koji sadrže permetrin ili lindan. Trudnice trebaju izbjegavati šampone koji sadrže lindan. Obavezno treba pregledati i po potrebi liječiti partnera, jer je spolni prijenos uprkos korištenju kondoma vrlo vjerojatan, budući da kondom ne prekriva cijelo genitalno područje na kojem se mogu nalaziti stidne uši.

© 2024 Ginekološki centar Dr. Mahira Jahić
Dizajn i programiranje: Jellymetrics d.o.o. Tuzla