Povišen krvni pritisak u trudnoći

Objavio/la admin, u kategoriji: Savjeti, Trudnoća
Povišen krvni pritisak u trudnoći

Mjerenje krvnog pritiska je sastavni dio pregleda u trudnoći, a omogućava pravovremeno otkrivanje hipertenzije.

Povišen krvni pritisak, ili hipertenzija, stanje je koje može ozbiljno da ugrozi tok trudnoće.

Trudnoća kao fiziološko stanje ne utiče na promjenu krvnog pritiska, iako se zapremina cirkulišuće tečnosti povećava. Optimalna vrijednost krvnog pritiska je 120/80 mmHg.

Hipertenzija (povišen krvni pritisak) u trudnoći podrazumjeva krvni pritisak iznad 140/90, u tri uzastopna mjerenja u razmaku od šest sati. Povišen krvni pritisak javlja se u različitim razmjerama od blagih do onih koje zahtjevaju intenzivnu kontrolu i nadzor.

Uzroci pojave povišenog krvnog pritiska u trudnoći su nekada složeni i neotkriveni. Veću sklonost ka povišenju krvnog pritiska imaju žene sa bolestima krvnih sudova, bubrežnim bolestima, dijabetesom i gojaznošću.

Prvi simptomi su glavobolja, pojačano kucanje srca, vrtoglavica, malaksalost, mučnina, zujanje u ušima, crvenilo kože lica i grudi. Tok bolesti nije kod svih trudnica jednak.

Kod manjeg broja trudnica vrijednost krvnog pritiska ostaje blago povišen i uspijeva se održati promjenom načina ishrane i mirovanjem, dok kod drugih trudnica obavezno je uključivanje terapije.

Povišen krvni pritisak vrijednosti 160/100 mmHg zahtijeva hospitalizaciju trudnice.

Važno: Krvni pritisak se treba mjeriti kada je trudnica u sjedećem položaju, nakon što je mirovala bar 10-15 minuta, s manžetnom u visini srca.

© 2024 Ginekološki centar Dr. Mahira Jahić
Dizajn i programiranje: Jellymetrics d.o.o. Tuzla