Mjesec borbe protiv raka jajnika

Objavio/la prof. dr. Mahira Jahić, u kategoriji: Novosti
Mjesec borbe protiv raka jajnika

2015. godine zabilježeno je 1,2 miliona slučajeva raka jajnika, od čega je 161 hiljada žena umrlo od ove bolesti. Većina ljudi poznaje nekoga ko je patio od raka jajnika. Mjesec borbe protiv raka jajnika pomaže nam da se prisjetimo na one koji pate od ove bolesti svaki dan i da se što prije pronađe lijek. Međutim, preventivnim radnjama možemo na vrijeme detektovati i ukloniti problem prije nego što postane fatalan.

HISTORIJA MJESECA BORBE PROTIV RAKA JAJNIKA

Rak jajnika je stanje koje pogađa žene starije od 50 godina. Rano otkrivanje raka jajnika od vitalne je važnosti za osiguravanje najvećih šansi za preživljavanje. Kada se otkrije rano, postoji 93% šanse za preživljavanje, što ga čini jednim od karcinoma sa najvećom šansom za izlijećenje.

Simptomi raka jajnika u početku mogu biti prilično suptilni, često prolaze neprimijećeni prije nego što se poduzmu koraci za dijagnosticiranje njihovog uzroka, dijelom i zato što su ove najranije faze često bezbolne. Neki od simptoma imaju sličnosti sa PMS-om, uključujući nelagodu, nadutost i bolove u leđima. Kako se stanje pogoršava, to može uključivati dijareju, gubitak apetita, umor, kao i bezbroj drugih mogućih simptoma. Mjesec borbe protiv jajnika podsjeća nas da obratimo pažnju na ove naizgled bezazlene simptome i provjerimo ih ako se nešto čini neobičnim.

KAKO PROMATRATI MJESEC BORBE PROTIV RAKA JAJNIKA

Obilježavanje mjeseca borbe protiv raka jajnika najvažnije je provoditi kroz obrazovanje, posebno o tome kako prepoznati najranije faze. Bez obzira jeste li žena koja bi potencijalno mogla oboljeti od raka jajnika ili imate voljene osobe koje jesu, učenje ovih simptoma dobro je za sve. Također možete učestvovati u aktivnostima prikupljanja sredstava kako biste pomogli u prikupljanju novca u svrhu obezbjeđivanja sredstava za istraživanje i obrazovanje. Svaki mali korak koji napravimo još je jedan korak prema oporavku i širenju svijesti o ovome karcinomu. Ne dopustite da prođe još mjesec dana bez da naučite kako prepoznati ovo stanje, život koji spasite mogao bi biti vaš ili majčin!

© 2024 Ginekološki centar Dr. Mahira Jahić
Dizajn i programiranje: Jellymetrics d.o.o. Tuzla