Mart – mjesec svijesti o endometriozi

Objavio/la prof. dr. Mahira Jahić, u kategoriji: Novosti
Mart – mjesec svijesti o endometriozi

Endrometrioza je stanje kod koga se tkivo slično sluznici maternice nalazi i na drugim mjestima u tijelu, uglavnom u trbušnoj šupljini. Ovo stanje pogađa 1 od 10 žena godišnje, ali niko o tome ne govori dovoljno. Endrometrioza može izazvati bolne simptome poput teških menstruacija, bol tokom ili nakon odnosa, bol u crijevima, donjem dijelu trbuha i sl.

Endometriozu je veoma teško dijagnosticirati, jer su simptomi nespecifični. Žena sa blagom endometriozom može biti u agoniji danima. Mnogi ljudi su spremni pomoći kada su u pitanju medicinska stanja poput raka, AIDS-a i autizma, ali postoji i praznik posvećen zdravlju žena zbog stanja za koje mnogi ne znaju. Ovo stanje se naziva endometrioza, a ima svoj mjesec gdje  žene diljem svijeta marširaju i pomažu u prikupljanju novca za eventualno izliječenje. Pročitajte u nastavku kako biste saznali više o tome šta je endometrioza i kako možete pomoći u liječenju ove bolesti.

Mesec svijesti o endometriozi

Endometrioza je stanje kod koga se tkivo slično sluznici maternice nalazi i na drugim mjestima u tijelu, uglavnom u trbušnoj šupljini. Prvi put ga je mikroskopski otkrio Karl von Rokitansky 1860. godine, iako je to dokumentovano u medicinskim tekstovima jos prije više od 4.000 godina.  Osvješćivanje o endometriozi odvija se širom svijeta tokom mjeseca marta sa ciljem podizanja svijesti o bolesti. Prema Endometriosis.com, stanje pogađa oko 176 miliona žena širom svijeta. Endometriosis.com je globalna platforma za žene diljem svijeta gdje možete dobiti vijesti o istraživanju stanja i povezati se sa doktorima i naučnicima.

Kako proslaviti mjesec svijesti o endometriozi

Žene širom svijeta se aktiviraju kako bi prikupile novac za istraživanje. Jedna od stvari koju možete učiniti da pomognete je nošenje žute boje i učestvovanje u aktivnostima kako bi povećali osvjećenje o ovoj bolesti. Ako vi ili neko vaš patite od ovog stanja, priredite događaj na kojem vi i vaši prijatelji možete razgovarati o tome šta je endometrioza i kako možete pomoći jedni drugima. Tokom mjeseca Marta koristite hashtag #EndometriosisAwarenessMonth i pomozite educirati ljude o ovom stanju.

© 2024 Ginekološki centar Dr. Mahira Jahić
Dizajn i programiranje: Jellymetrics d.o.o. Tuzla