Kontracepcija – IUD (spirala)

Objavio/la admin, u kategoriji: Opšta ginekologija, Savjeti
Kontracepcija – IUD (spirala)

Spirala (IUD- intauterine device) je najdjelotvornija metoda kontracepcije. Njezina uspješnost ovisi o pravilnom postavljanju.

Zbog visoke učinkovitosti, malog broja komplikacija i prihvatljive cijene, spirala je izvrstan izbor kontracepcije.

Što je potrebno učiniti prije ugradnje spirale?

Spirala se postavlja tokom menstruacije, 2 ili 3 dan. Prethodno je potrebno napraviti ginekološki i ultrazvučni pregled, Papa test, uzeti anamnestičke podatke i po potrebi uraditi cervikalne briseve (ukoliko postoje znakovi infekcije).

Postavljanje se izvodi u aseptičnim uvjetima (korištenje sterilnih instrumenata, rukavica i IUD (spirala), te dezinfekcija grlića materice). Današnje spirale su T oblika što odgovara obliku šupljine materice.

Prva kontrola nakon umetanja preporučuje se za 4 sedmice. Trajanje spirale je 5 godina, nakon čega se u istom aktu može izvršiti uklanjanje stare i postavljanje nove spirale.

Koristi se više vrsta spirala, a najčešće su:

  • “klasična” bakrena ( Cu-IUD)
  • hormonska (LNG-IUD, tj. Mirena).

Kome je spirala namijenjena?

Cu-IUD je namijenjena ženama koje su rodile i onima koje nisu, onima koje imaju kontraindikaciju za estrogensku terapiju ( u anamnezi tromboflebitis, migrenu i sl) te ženama koje doje.

Hormonska spirala (LNG-IUD, tj. Mirena) LNG –IUD je spirala koja kontinuirano otpušta hormon levonorgesterel, koji lokalno djeluje na sluznicu materice, stanjuje ju i posljedično su menstruacije manje obilne i traju manji broj dana, a u nekih korisnica menstruacije nema.

Zbog smanjenja gubitka menstrualne krvi, svoju primjenu nalazi u liječenju određenih ginekoloških stanja, kao što su nepravilna i dugotrajna krvarenja, miomi, adenomioza, neke hiperplazije endometrija.

Može se koristiti i u perimenopauzi kao dio hormonske nadomjesne terapije. Kao kontraceptiv vrlo je pouzdana. Smanjuje ili uklanja dismenoreju (bolnu menstruaciju).

© 2024 Ginekološki centar Dr. Mahira Jahić
Dizajn i programiranje: Jellymetrics d.o.o. Tuzla