Imate li bolne menstruacije? (Dismenoreja)

Objavio/la prof. dr. Mahira Jahić, u kategoriji: Opšta ginekologija, Savjeti
Imate li bolne menstruacije? (Dismenoreja)

Bolna menstruacija ili dismenoreja označava bolnost, odnosno pojavu grčevitih bolova tokom menstruacije.

Uzrok dismenoreje su prostaglandini, spojevi koji se oslobađaju kod razgrađivanja sluznice maternice koja se odbacuje  za vrijeme menstruacije. Djelujući lokalno, na krvne žile, te muskulaturu maternice uzrokuju  kontrakcije muskulature i krvnih žila. To proizvodi ishemiju tkiva materice što uzrokuje bolove. Dio prostaglandina uđe i u krvotok te tako uvjetuje pojavu sistemskih simptoma: mučnine, povraćanja, glavobolje, proljeva i sl.

Dismenoreja moze biti primarna i sekundarna.

Primarna dismenoreja (bolna menstruacija) je najčešći tip, a karakterizira je bol u donjem dijelu trbuha i leđa, koja počinje 1 do 2 dana prije početka menstruacije te traje od 2 do 4 dana. Ona ne nastaje kao posljedica nekog već prisutnog zdravstvenog poremećaja tj. neke druge bolesti.

Sekundarna dismenoreja (bolna menstruacija) odlikuje se grčevitom boli koja je posljedica prepoznatljivih medicinskih poremećaja, kao što su: endometrioza, miomi, adenomioza ili upalna bolest zdjelice. Karakteristično za sekundarnu dismenoreju je njezino pojavljivanje dugo nakon prve menstruacije ili kod žena koje su i do tada imale bolne menstruacije uz bitno pojačanje i produženje bolova u odnosu na dotadašnje.

Bolne menstruacije mogu početi i sa prvom menstruacijom (menarhom), ali uglavnom se javljaju nakon dužeg vremena kada ciklusi postanu ovulacijski. Bolovi se obično pojavljuju nekoliko sati prije ili neposredno nakon početka menstrualnog krvarenja. Obično se javljaju u donjem dijelu trbuha i mogu se širiti u krstačni dio kičme i bedra. Također mogu biti udruženi sa drugim simptomima kao sto su: mučnina, povraćanje, glavobolja itd.

Postavljanje dijagnoze

Kako bi se ustanovilo imate li dismenoreju, prva pretraga na koju će vas liječnik uputiti je ultrazvuk.

Iz anamneze pacijentice ginekolog saznaje o njenim subjektivnim tegobama. Jako je bitno redovito ići na klinički i ultrazvučni pregled te eventualno dijagnozu nadopuniti laboratorijskim nalazima (leukociti, CRP, CA 125).

Liječenje

Simptomatsko liječenje započinje odgovarajućim odmorom i spavanjem te redovitom tjelovježbom. Ženama s primarnom dismenorejom treba objasniti kako ne postoje nikakvi morfološki ginekološki poremećaji. Trajnu bol uslijed primarne ili sekundarne dismenoreje treba liječiti. Obično se započinje primjenom NSAID–a (nesteroidni protuupalni lijekovi) npr: npr ibuprofen (neofen) , diklofenak (voltaren)  24 do 48 h prije, te nastavlja tijekom 1 ili 2 dana nakon početka menstruacije. Ukoliko postoji sumnja na sekundarnu dismenoreju potrebno je provesti dijagnostički proces kako bi se otkrio uzrok, te provesti specifično liječenje .

© 2024 Ginekološki centar Dr. Mahira Jahić
Dizajn i programiranje: Jellymetrics d.o.o. Tuzla