Hlamidija – Simptomi i liječenje

Objavio/la prof. dr. Mahira Jahić, u kategoriji: Opšta ginekologija, Savjeti
Hlamidija – Simptomi i liječenje

Hlamidija je najčešće spolno prenosiva bolest u svijetu. Uzrokovana je bakterijom Chlamydia trachomatis. Ova infekcija može zahvatiti i žene i muškarce, ali i novorođenčad prilikom rađanja, ako je majka zaražena. Simptomi su gotovo neprimjetni ili ih uopšte nema. Posljedice neliječenja hlamidije mogu biti jako ozbiljne. Jedna od njih je neplodnost što predstavlja vodeći problem u vijetu sa kojim se sve više parova danas susreće.

Bakterija se prenosi spolnim putem, odnosno nezaštićenim seksualnim odnosom sa zaraženim partnerom. U rijetkim slučajevima može doći do infekcije kontaktom sa inficiranim vaginalnim iscjetkom ili ejakulatom. Kontaminacijom ruku takvim sekretom i kontaktom sa očima može doći i do razvoja hlamidijskog konjuktivitisa.

Najveći rizik za infekciju svim spolno prenosivim bolestima je među mladim ljudima koji rano stupaju u spolne odnose, mijenjaju često partnere i ne koriste prezervativ. Važno je napomenuti da hlamidijsku infekciju može dobiti svaka spolno aktivna osoba, bez obzira na broj partnera.

Ako se simptomi pojave, oni se najčešće javljaju dvije do tri sedmice nakon kontakta sa zaraženim partnerom. Simptomi su:

  • vaginalni iscjedak neugodnog mirisa
  • obilniji vaginalni iscjedak žućkaste boje
  • peckanje i žarenje tokom mokrenja
  • bol prilikom spolnog odnosa
  • krvarenje tokom spolnog odnosa
  • krvarenje između menstruacija.

Simptomi su najčešće blago izraženi i jedva primjetni. Hlamidija kod žena može da izazove upalu vrata maternice i upalu mokraćne cijevi. Ako se na vrijeme ne dijagnosticira i ne liječi, infekcija može napredovati i zahvatiti ostale organe reproduktivnog sistema žene te se razviti u opasno i ozbiljno stanje koje se naziva zdjelična upalna bolest.

Hlamidija se dijagnosticira uzimanjem brisa cerviksa kod žena ili uzimanje brisa mokraćne cijevi kod muškaraca. Ginekološkipregledmože otkriti znakove koji upućuju na postojanje infekcije hlamidijom.

Hlamidija se ne može dijagnosticirati PAPA testom.  U nekim slučajevima se u nalazu može posumnjati na prisutnost hlamidije, ali to nije dijagnostička metoda i mora se napraviti cervikalni bris. Uzimanje brisa cerviksa radi se u ginekološkoj ordinaciji, kratko traje i potpuno je bezbolan postupak.

LIJEČENJE HLAMIDIJE

Hlamidija se učinkovito liječi antibiotskom terapijom koju vam propiše vaš doktor. Najčešće se primjenjuju antibiotici azitromicin ili doksiciklin, a u obzir dolaze i drugi antibiotici; ciprofloksacin, eritromicin i dr.

Važno je naglasiti kako se istovremeno mora liječiti i partner, kako ne bi došlo do reinfekcije. Nakon primjenjene terapije, ginekolog će vas uputiti na ponavljanje cervikalnog brisa, kako bi se utvrdilo da li je terapija djelovala na infekciju.

HLAMIDIJA KOD MUŠKARACA

Hlamidija kod muškaraca također je često asimptomatska. Ova bakterija kod muškaraca izaziva nespecifičnu upalu mokraćne cijevi. Simptomi hlamidijskog uretritisa su:

  • peckanje prilikom mokrenja
  • oskudni iscjedak iz mokraćne cijevi
  • učestalo, oskudno i bolno mokrenje
  • crvenilo vrha spolovila.

Hlamidija kod muškaraca može se proširiti na druge organe reproduktivnog sistema. Tako proširena infekcija može biti uzrok neplodnosti kod muškaraca. Hlamidija se dijagnosticira uzimanjem brisa mokraćne cijevi ili izolacijom iz urina, a liječenje se provodi kao i kod žena. Moraju se obavezno liječiti oba partnera, a uzimanje antibiotika se mora provesti po uputama ljekara.

© 2024 Ginekološki centar Dr. Mahira Jahić
Dizajn i programiranje: Jellymetrics d.o.o. Tuzla